Forside Om os Byggeri Fremtidssikring De Store Bygningers Økologi Rapporter etc. Vinduer Visit-cards Andet
 

Rustbeskyttelse 

   

 

I 2003 tog La+k initiativet til at få testet en række rustbehandlingssystemer ("rustbeskyttende malinger").
Undersøgelsen blev foretaget af farve/lak-laboratoriet EnPro ApS for Grundejernes Investeringsfond.

Baggrunden var de mange eksempler på omhyggeligt istandsatte vinduer, hvor rust-beskyttelsen af beslagene er helt utilstrækkelig. Allerede få år efter ser vinduerne ud som på billedet - og det er dyrt at udbedre.

Beslag skal rustbeskyttes ordentligt. Nye beslag leveres næsten altid rustbeskyttede fra fabrikkens side, med enten galvanisering, elforzinkning og kromatering.

Eksisterende beslag kan afrenses og behandles med rustbeskyttende primere ("maling")
- men langt fra alle produkter er lige effektive.                                                                    

Læs om testresultaterne her.

Download afprøvningsrapporten her.

 

Systembehandling

Rustbeskyttelse fungerer på to på to måder:

  • ved at være så tæt at der ikke kommer vand og ilt til jernet
  • ved at indeholde metaller som fx zink, der ilter (korroderer) i stedet for jernet

Et rustbehandlingssystem består af en rustbeskyttende grunder (primer) og en dækmaling. Dækmalingen har i sig selv ingen rustbeskyttende effekt, men det er naturligvis vigtigt, at den fungerer sammen med grunderen, og at den kan hæfte på den. Nogle primere kan kun benyttes sammen med bestemt malingtyper, mens andre er mere generelt anvendelige.

Dækmalingen kan enten være et bestemt produkt fra samme producent, eller en bestemt malingtype som producenten af den rustbeskyttende maling anbefaler. Det betyder ikke nødvendigvis at man ikke kan benytte andre produkter som dækmaling - men hvis der senere opstår problemer eller behandlingen ikke fungerer efter hensigten, kan man ikke uden videre gå ud fra at produktgarantien gælder.

Der er ingen producenter, der direkte anbefaler linoliemaling som dækmaling - men der er rustbeskyttelsesprodukter uden egentlige anbefalinger af, hvad man skal bruge oven på. Det betyder omvendt også at de gængse malinger kan bruges uden at det påvirker de rustbeskyttende egenskaber.